Uitschuifbare klaptafel en bankjes maken in een camper (deel 1)

In deze blog beschrijf ik hoe ik de uitschuifbare klaptafel en bankjes heb gemaakt. Als ik ergens een korte stop maak en ik wil buiten zitten dan hoef ik alleen de lade uit te schuiven en de bankjes eruit te halen. Als ik ergens voor een langere tijd sta dan kan ik de tafel van de lade pakken en ergens in de buurt van de bus zetten. Ik leg uit hoe ik achterin een uitschuifbare klaptafel heb gemaakt. Op een later moment in de bouw ga ik de bankjes maken en de klaptafel verder afmaken. Blijf op hoogte via Instagram wanneer deze blog online staat. Onderaan deze blog staat een overzicht van alle producten die ik voor deze lade heb gebruikt.

Formaat en positie bepalen

Allereerst heb ik uitgemeten hoe groot de tafel ongeveer moet worden en hoeveel ruimte dit zou innemen in de ‘garage’. Op het internet heb ik geïnformeerd naar de gemiddelde formaten van campingtafels en het zitvlak van bankjes. Ook heb ik in de bus uitgemeten hoeveel ruimte ik kwijt kon. Zoals je op de foto’s kan zien heb ik ervoor gezorgd dat de steunbalken precies op een verhoogd deel van de vloer komt. De isolatieplaten waren 120×60 cm en daardoor een goed referentiekader om mee te werken. Ik kwam op de volgende formaten: tafel: 120×65 cm en bankjes: 115×30 cm.

Vervolgens ben ik gaan uitrekenen hoe hoog de lade kan en moet worden. Ik heb naar kant-en-klare poten gekeken, maar per poot kostte dit € 40. Overal waren de poten 3 cm in doorsnee. Voor de bankjes kwam ik onderstellen van biertafels tegen. Deze waren ook 3 cm in doorsnee en de plank voor de bankjes is 1 cm dik. Dus 3+3+1 = 7 cm. De lade moet sowieso 7 cm hoog worden. Hier heb ik 10 cm van gemaakt voor extra ruimte en eventueel ruimte om kussentjes voor de bankjes ook de lade kwijt te kunnen.

Onder de lade wil ik sowieso isolatie op de vloer bevestigen. Hiervoor heb ik niet de PIR isolatieplaten waar ik de rest van de vloer mee heb geïsoleerd, maar voor Armaflex 6 mm dik. Deze vormt met de vloer mee, is isolerend en niet te dik. 

Lade

Voor de lade heb ik hetzelfde hout gebruikt als voor de vloer. De populieren multiplex 10 mm, deze heb ik voor de zijkanten en het tafelblad gebruikt. Voor de bodem van de lade heb ik multiplex uit de bus hergebruikt die in de bus bevestigd zaten toen ik de bus kocht. Om de lade in elkaar te zetten heb ik handige hoekklemmen van Wolfcraft gebruikt. Hierdoor had ik mijn handen vrij om de planken aan elkaar te bevestigen.

Vervolgens heb ik de lade in tuinmeubelbeits gezet zodat het ook tegen een druppel regen kan. De buitenkant van de lade heb ik wit afgelakt.

Ladegeleiders

Op Amazon heb ik ladegeleiders met slot gekocht. De lengte van de geleiders heb ik bepaald door de lengte van de tafel. En deze geleiders hebben een draagvermogen van 200 kg. Hierdoor kan iemand ook op de lade zitten of staan. Deze ladegeleiders wegen wel enkele kilo’s, als je dit ook in de camper gaat bevestigen, houd dan rekening met de extra kilo’s.

Bij de Gamma heb ik een balk van 27×94 mm 240 cm gekocht en deze door de helft gezaagd. Voor de bevestiging van de geleider aan de balk heb ik inslagmoeren M5 en M5 bouten 30 mm gebruikt. En M5 bouten 16 mm voor de lade aan de geleider.

In het filmpje rechts zie je dat de geleider om de zoveel centimeters een gat heeft. Dit heb ik gebruikt om de rails te bevestigen. Zowel aan de lade als aan de steunbalken.

Bevestiging in de bus

De lade heb ik met geleiders en steunbalken in de bus geplaatst en vastgelijmd met Polymax. Nadat ik dit had gedaan heb ik de vloerisolatie rondom de lade verder afgemaakt. Dit heb ik ook deels vastgemaakt aan de steunbalken van de lade.

Later ga ik ook een ombouw maken zodat de lade beschermt blijft als er spullen in de ‘garage’ staan. Hoe ik dit gemaakt heb, zal ik in een tweede blog delen waarin ik ook zal beschrijven hoe ik verder de tafel en bankjes heb gemaakt. Blijf op de hoogte via Instagram wanneer deze blog online komt.

Hieronder staat een overzicht van alle producten die ik voor deze lade heb gebruikt. Bekijk hier het hele overzicht van de producten die ik gebruik in het bouwen van mijn camper.