Sterk en simpel DIY IKEA bed bouwen in mijn camper

Als trotse eigenaar van een zelfgebouwde bus of camper wil je ook een comfortabele nachtrust. Ik laat je zien hoe ik een sterk en simpel DIY IKEA bed kan bouwen in mijn camper. Lees snel deze blog verder. Ik ga je in deze blog vertellen en laten zien hoe ik met een paar eenvoudige materialen van IKEA, namelijk de SKORVA middenbalk en METOD ophangrails voor keukenkastjes, een fantastisch bed frame heb gecreëerd dat perfect in mijn Mercedes Sprinter past. Maar ook perfect in jouw zelfgebouwde camper past. De SKORVA bed middenbalk en METOD ophangrails voor keukenkastjes biedt IKEA betaalbare en duurzame materialen voor deze oplossing. Zo kun je geld besparen zonder in te leveren op kwaliteit en functionaliteit. De SKORVA middenbalk is in lengte verstelbaar waardoor je ze perfect kunt aanpassen aan de breedte in je bus. En zorgen voor een stevige en betrouwbare basis voor je bed. Daarnaast zijn de METOD ophangrails voor keukenkastjes ideale ‘hack’ om de balken in op te hangen. Ze bieden een veilige en solide bevestigingsmethode, waardoor je bed stabiel blijft tijdens het reizen.

Gebruikte materialen voor een DIY IKEA bed bouwen in mijn camper

Stap 1: Bepaal de hoogte van het bed

Voor mij was het belangrijk dat mijn racefiets onder het bed past. Daarom heb ik de hoogte van het bed bepaald op basis van de fiets. Het voorwiel heb ik eruit gehaald en mijn zadel helemaal naar beneden gezet. Ik heb ook mijn lengte gemeten als ik rechtop zit. Als het bed te hoog zou worden en ik niet meer rechtop kan zitten, moet er een andere oplossing komen voor mijn fiets. Maar tijdens het uitmeten en testen ontdekte ik dat het precies zou passen. De onderkant van de SKORVA balken was mijn richtlijn qua hoogte.

Stap 2: Bevestig blindmoeren aan de bus

Nadat ik de hoogte had bepaald heb ik gekeken waar ik het beste de balken kon bevestigen aan de bus. Voor één balk heb ik op twee posities twee gaten gemaakt en een blindmoeren geplaatst voor M8 bouten. Vergeet niet om de gaten even te behandelen met Hammerite.

Stap 3: Bevestig de houten balken aan de bus door middel van blindmoeren en bouten

Op deze blindmoeren heb ik wat verf aangebracht en vervolgens de balk er tegenaan gedrukt. Op die manier wist ik precies waar ik de gaten moest boren. Nadat de gaten in de balk zaten, heb ik de balken aan de bus vastgemaakt om te controleren of de gaten precies pasten. Een balk ging niet direct goed, maar na een tweede poging zat hij wel goed!

Andere optie: Je kunt de houten balk ook vervangen door deze brackets. Ik heb hier niet voor gekozen omdat ik de balk ook wil gebruiken om andere dingen te bevestigen.

Stap 4: IKEA-lattenbodem voor mijn DIY IKEA bed in mijn camper

Ondertussen heb ik de lattenbodem van de IKEA in elkaar gezet. Je kunt natuurlijk zelf bepalen welk bedframe je wilt gebruiken. Ik geef de voorkeur aan een lattenbodem omdat ik daar beter op slaap dan op een plank. Ik heb gekozen voor de LÖNSET lattenbodem van IKEA met een verstelbare rugleuning. Op die manier kan ik rechtop in bed zitten en ook bij bepaalde spullen in de “garage” vanuit de camper.

Stap 5: Testen!

Nadat de balken stevig vaststonden, heb ik voorlopig de METOD ophangrails aan de balken bevestigd en de SKORVA middenbalken erin gelegd. Zo kon ik controleren of de hoogte nog steeds goed was voor mijn fiets en zithoogte. Op die manier kon ik precies bepalen op welke hoogte ik de METOD ophangrails aan de balken moest bevestigen.

Stap 6: Lengte aanpassen

Ik heb ook de lattenbodem op de middenbalken gelegd en ontdekte dat ik nog ongeveer 10 cm van de lattenbodem kon afzagen. Ook waren de houten balken en de rails een iets te lang. Die heb ik ook ingekort, zodat alles nu een lengte heeft van 190 cm.

Stap 7: Isoleren

Ik moest nog een stukje van de bus isoleren, maar ik heb gewacht tot ik aan de slag ging met de bus zelf. Het leek me handiger om eerst de gaten te maken voor de bus en de blindmoeren te plaatsen, en daarna pas te isoleren. Maar je kunt natuurlijk zelf bepalen in welke volgorde je alles doet. Daarom heb ik eerst alles weer losgemaakt en ben ik gaan isoleren. Ik moest sowieso losmaken omdat ik de ophangrails nog aan de houten balken moest bevestigen.

Stap 8: Bevestig de METOD rails aan de houten balk

Als je eenmaal weet waar de ophangrails op de balken moeten komen, kun je de rails bevestigen. Ik moest nog wat extra gaten in de rails maken voor de M8 bouten van de houten balk.

Stap 9: Bevestig de houten balk met de METOD rails aan de bus

Vervolgens heb ik de balken met rails weer aan de bus vastgemaakt, de SKORVA middenbalken in de METOD ophangrails geplaatst, de lattenbodems erop gelegd en het bed is zo goed als klaar! Het bed is 160 cm breed en heeft aan één kant ruimte over voor opbergruimte naast het bed.

Eindresultaat van mijn DIY IKEA bed bouwen in mijn camper

Ik ben erg blij met het resultaat. Het is een groot bed met veel comfort. Achteraf gezien had ik ook kunnen kiezen voor lattenbodems van 70×200 cm, zodat er naast het bed wat meer ruimte zou zijn voor opbergruimte. Ik kijk er erg naar uit om dit bed uit te testen!

Ik heb de lattenbodems en SKORVA balken nog niet aan de bus bevestigd, omdat ik dat later in de bus wil plaatsen. Op die manier heb ik nog alle ruimte om de elektra in de “garage” in te richten zonder dat ik onder het bed hoef te werken.

Wil je weten welke andere producten ik nog meer in mijn bus heb gebruikt? Kijk dan hier voor het volledige overzicht.

Volg mijn Instagrampagina en bekijk een reel van het DIY IKEA bed bouwen in mijn camper.