Verbeter je reiservaring met een zelfgebouwde douche in je camper

Ben je binnenkort van plan om je eigen vanbuild avontuur te beginnen? Eerlijk = eerlijk, kamperen gaat niet altijd hand in hand met luxe en comfort, vooral als het op persoonlijke hygiëne aankomt. Dat is waar een zelfgebouwde douche in het spel komt en je vanlife kan verbeteren. Stel je voor dat je na een lange dag wandelen in de bergen, of na een warme dag op het strand, kunt genieten van een verfrissende douche in je eigen camper, waar en wanneer je maar wilt. Het is niet alleen een bron van comfort, maar ook vrijheid en onafhankelijkheid voor vanlifers die graag off-grid avonturen aangaan. In deze blog ga ik dieper in hoe je er zelf een douche kunt creëren.

Voor- en nadelen van een zelfgebouwde douche in je camper

Het hebben van een douche in je zelfgemaakte camper biedt onmiskenbaar voordelen voor vanlifers. Het gemak en comfort van altijd toegang hebben tot een verfrissende douche, ongeacht je locatie, is voor mij de belangrijkste keuze om voor een douchte te gaan. Het biedt onafhankelijkheid, waardoor je niet afhankelijk bent van externe faciliteiten. Daarnaast draagt het bij aan persoonlijke hygiëne en bespaart het tijd, aangezien je niet op zoek hoeft te gaan naar externe doucheruimtes en het kan op de lange termijn kosten besparen.

Er zijn ook nadelen, zoals beperkingen op de beschikbare ruimte in je bus, extra eisen aan watervoorziening en -afvoer. Impact op het gewicht van de camper, onderhoud, installatiekosten en de beperkte watervoorraad. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen in je eigen reisbehoeften en -voorkeuren voordat je besluit om een douche in je zelfgemaakte camper te bouwen.

Plaatsing in de bus

Ik heb grondig gekeken naar verschillende indelingen van zelfgebouwde campers. Enkele van deze opstellingen zijn opvallend populair, mijn indeling past in dit rijtje. Mijn douche bevindt zich tegenover de keuken, direct naast het bed, maar er zijn mensen die ervoor kiezen om de douche achter de bestuurdersstoel te plaatsen. Wat betreft de grootte van de douche, was ik grotendeels afhankelijk van de beschikbaarheid van prefab douchebakken, aangezien ik de voorkeur gaf aan een kant-en-klare bak in plaats van er zelf een te maken. Helaas was de keuze beperkt, het was voor mij eveneens van cruciaal belang dat er voldoende ruimte was om comfortabel een toilet te gebruiken in de douche.

De wanden heb ik opgevuld met piepschuimplaten ter isolatie en extra stevigheid.

Wc in de zelfgebouwde douche

De wc hoeft van mij niet altijd in het zicht te staan. Ik zag bij andere campers dat ze de wc met een deurtje hadden ‘verstopt’. Dit vind ik een geniale oplossing en koos ervoor om dit ook in mijn camperbouw te verwerken. Het hokje voor wc is onder het zitbankje gemaakt. Daarmee verlies ik wel opbergruimte in het zitbankje.

Op het moment van schrijven heb ik nog geen beslissing gemaakt of ik een bestaande wc ga aanschaffen of dat ik toch deze ook zelf ga maken. De keuze voor een composttoilet is al wel gemaakt. Houdt de instagrampagina in de gaten voor de laatste updates.

Keuze materiaal en afwerking van de zelfgebouwde douche in je camper

Voor de afwerking en het waterdicht maken van de douche heb ik vele opties bekeken. Hoe ga ik de cabine waterdicht maken en wat wordt de uitstraling van de douche. ‘Vrolijk op Reis’ had hun douchecabine dichtgemaakt met Mapei Mapegum WPS Douche kit. Ook ik zocht zoiets om de douchewanden waterdicht mee te maken.

Echte tegels was sowieso geen optie omdat dit te zwaar is. ‘Gewone’ witte muren wilde ik ook niet. Ook zag ik bij Vrolijk op Reis dat ze de keuze hadden gemaakt voor Grosfillex GX tegels van de Hornbach. Deze PVC-tegels bieden de uitstraling van echte tegels, maar zijn aanzienlijk lichter. Om snijverlies te minimaliseren, heb ik gekozen voor een groter formaat tegels en ook een andere uitstraling. De tegels die ik in mijn camper heb bevestigd zijn de: Grosfillex GX tegels cream slate, 60×120 cm. De tegels heb ik afgekit met de kleur Behamabeige van kitcentrum.nl.

Voor het nisje in de douche heb ik gekozen voor een mozaïekstrip met natuurstenen in dezelfde kleurcategorie als de pvc-tegels.

Ventilatie

Sommige camperbouwers besluiten om een raam of ventilatie in het plafond of de wanden van hun camper te integreren. Hiervoor heb ik niet gekozen omdat ik voor een doucherolgordijn heb gekozen wat genoeg ventileert rondom. Deze sluit namelijk niet helemaal af, maar houdt wel het water tegen. Bovendien heb ik op een andere locatie in de camper een Maxxfan geïnstalleerd om voor de nodige ventilatie in de hele bus te zorgen.

Watervoorziening

Ik ging op zoek naar een betaalbare kraan. Ik kwam uit bij de zwarte mengkraan van de LIDL en een waterbesparende douchekop van bol.com. De kraan is verbonden met flexibele waterslangen die voor het hele watersysteem zijn gebruikt. Deze waterslangen van de douchekraan lopen naar de achterkant van de bus, waar zowel de verswatertank als de boiler zich bevinden.

Buitendouche

Buiten de douche in de camper heb ik ook een doucheaansluiting achterin de bus gecreëerd voor een buitendouche, handig voor het schoonmaken van spullen of na een dagje aan het strand het zand af te spoelen. De buitendouche een Reich Trend Mengkraan.

Wil je weten welke producten er nog meer zijn gebruikt voor de douche? Bijvoorbeeld welke waterslangkoppelingen of verf? Kijk hier voor een uitgelichte lijst of download de complete productlijst waar alles in beschreven staat.

Wil je nog meer weten over hoe de douche is gebouwd stuur een mailtje naar: info@creatingadventure.nl