De voordelen van een Maxxfan en airconditioning in je camper en hoe je deze installeert

Of je nu een doorgewinterde camperaar bent of net begint met het verkennen van de wondere wereld van zelfgebouwde campers, de Maxxfan kan een ware game changer zijn tijdens je avonturen op de weg. Met het vermogen om de ventilatie aanzienlijk te verbeteren, biedt de Maxxfan een scala aan voordelen die elke reiziger zal waarderen. In deze blogpost, vertel ik je meer over het installeren van een Maxxfan en een airconditioning in je camper, en neem ik je stap voor stap mee in hoe wij dit hebben aangepakt. En waarom de Maxxfan een absolute must-have is voor elke camper en hoe je deze moeiteloos in je zelfgebouwde camper kunt integreren. Laten we ook niet vergeten waarom een airconditioning een waardevolle toevoeging kan zijn voor een ultiem reiscomfort.

Keuze voor Maxxfan en airconditioning

Als je op dit moment overweegt om je eigen zelfgebouwde camper te creëren, ben je de term “Maxxfan” ongetwijfeld al vaak tegengekomen. De Maxxfan is een van de populairste producten in de wereld van zelfgebouwde campers, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Deze populariteit is zeker niet ongegrond, gezien de talloze voordelen die het met zich meebrengt.

Toen ik zelf op zoek was naar een geschikt dakraam, heb ik diverse opties overwogen, variërend van verschillende afmetingen tot dakramen met en zonder ventilator, en zelfs overwogen om er zelf een te maken (ja, sommige mensen kiezen hiervoor!). Interessant genoeg las ik bij degenen die kozen voor een dakraam zonder ventilator vaak dat ze achteraf liever een variant met ventilator hadden genomen, omdat dit zorgt voor betere luchtcirculatie. Daarnaast was het een interessante overweging om te kiezen voor één dakluik of twee. Met twee dakluiken met ventilator kun je de luchtcirculatie nog beter regelen, waarbij je de ene op de ventilatiestand kunt zetten en de andere op de afzuigstand. In mijn geval, met het oog op verhuur en de verwachte hoge temperaturen in de zomer, koos ik niet voor twee dakluiken, maar voor een dakluik en een airconditioning. Het enige nadeel van airconditioning is het gewicht en het stroomverbruik.

Voordelen van een Maxxfan en airconditioning op een rij

  • Luchtcirculatie – De Maxxfan verbetert de luchtkwaliteit in je camper door de luchtcirculatie, handig om kookgeuren af te voeren en de luchtvochtigheid tijdens het douchen te verminderen.
  • Temperatuurregeling – Tijdens warme dagen kan de Maxxfan zowel lucht inblazen als afzuigen, waardoor je de temperatuur in je camper kunt reguleren. Mocht dit niet genoeg zijn dan kan een airconditioning tijdens deze warme dagen voorzien van een aangenaam koele omgeving.
  • Ventilatie bij Regen – De Maxxfan kan open blijven, zelfs als het regent, waardoor je frisse lucht kunt laten circuleren zonder je zorgen te maken over regen in de camper.
  • Energiezuinig – Maxxfans zijn energiezuinig en vragen niet veel stroom van je accu, terwijl een airconditioning op 230 volt werkt en meer energie verbruikt dan een Maxxfan. Nadeel is dat de airconditioning niet continu kan laten draaien als je zelfvoorzienend staat.
  • Minder Condensvorming – Dankzij de ventilatie neemt de condensvorming op ramen en oppervlakken af.

Installatie van de Maxxfan en airconditioning in je camper

Het is handig om eerst te bepalen waar je de Maxxfan en airconditioning wilt plaatsen. In mijn geval koos ik ervoor om de Maxxfan boven het bed te installeren, wat prettig is tijdens warme nachten. De airconditioning plaatste ik voorin de camper, bij het zithoekje, om een aangename werkomgeving te creëren. Daarnaast lijkt het mij niet prettig tijdens het slapen een airco boven je hoofd te draaien.

Nadat we de locaties hadden bepaald, hebben we de gaten op het dak gemarkeerd en vervolgens uitgeknabbeld met een knabbelschaar. In deze blogpost vertel ik meer over de knabbelschaar en waarom het zo’n handig gereedschap is. Om roestvorming te voorkomen, behandelden we de randen met een speciale Hammerite. We gebruikten Butyltape om hoogteverschillen op het dak op te vullen, zodat zowel de Maxxfan als de airconditioning stevig konden worden bevestigd.

Aan de binnenzijde van het dak hebben we een houten frame geïnstalleerd voor extra stabiliteit en als bevestigingspunt voor de Maxxfan.

De randen van de Maxxfan en aircoconditioning hebben we afgedicht met Sikaflex.

Daarna konden we overgaan tot het aansluiten van de elektra. De Maxxfan verbruikt 4,2 ampère per uur en vereist een zekering van minimaal 5 ampère. Voor de Maxxfan gebruikte ik een kabel van 0,35 mm². De airconditioning vereist een 12 volt kabel voor verlichting en een 230 volt kabel voor de airconditioning zelf.

Wil je weten welke andere producten ik nog meer in mijn bus heb gebruikt? Kijk dan hier voor het volledige overzicht.

Volg hier mijn Instagrampagina en blijf op de hoogte van de laatste updates.

Gebruikte producten